Hvilke typer varemerker finnes?

Varemerker kommer i mange ulike former og typer. De mest vanlige er såkalte ordmerker (et enkelt navn eller en frase) og grafiske merker.
Varemerker kommer i mange ulike former og typer. De mest vanlige er såkalte ordmerker (et enkelt navn eller en frase) og grafiske merker.

Varemerker kommer i mange ulike former og typer. De mest vanlige er såkalte ordmerker (et enkelt navn eller en frase) og grafiske merker. Grafiske merker er ikke direkte linket til et navn eller en frase, selv om de kan inneholde slike (slik som for eksempel mange logo). I stedet gjelder beskyttelsen selve designet eller bildet. Begge typer varemerkeregistreringer forhindrer tredjeparter å anvende selve varemerket direkte. Enda viktigere er det at registreringen også forhindrer tredjeparter å bruke merker som likner eller har likehetstrekk som kan forårsake forvirring eller misforståelser i markedet. Et ordmerke som for eksempel «ABCkost» kan således forhindre andre å bruke «ABSEkost» fordi det kan være egnet til å skape misforståelser. Likeledes vil et registrert grafisk merke gi beskyttelse basert på det overordnede inntrykk som bildet gir, selv om enkelte ord eller designelementer kan være annerledes. Den kjente svingende hvite fonten på rød bakgrunn som Coka-Cola™ bruker i sin markedsføring kan for eksempel forhindre andre fra å bruke en liknende font på liknende bakgrunn, selv om ordene i teksten skulle være helt annerledes.

Les også: Varemerket ditt kan være verdt en formue

Det finnes også mindre vanlige varemerker, slik som 3D varemerker for å beskytte en viss formgiving, og til og med lyd og luktmerker. I mange jurisdiksjoner er det mulig å registrere kombinerte merker – hvor samme registrering beskytter både ordlyden og designet.

Du kan motta GRATIS og UFORPLIKTENDE informasjon om hvordan du kan registrere ditt varemerke ved å klikke her.